Sport bortom det binära 2021

Löpning i värme. Springa i värme. Topo Athletic lämpar sig för varma klimat men även för kalla.

I samband med internationella Non-Binary Awareness Week, mötte vi upp med “Purple Tiger” Rach McBride (they/them), är den första öppna icke-binära proffs triathleten. Det har gått ett år sedan Rach modigt kunde visa sina ränder i den professionella atlet världen, och medans det finns mycket mer kvar att göra, har mycket förändrats sedan juni 2020.  

I april, medverkande du i Sports Illustrated, vad betydde detta för dig? Och vad betydde det för andra icke-binära atleter och sporterna som du tävlar i? 

Alltså, det var verkligen inget som jag någonsin kunnat tänka mig skulle hända mig! Artikeln i Sports Illustrated visar verkligen hur mainstream denna konversationen börjar bli. Det är ett erkännande att sport kommer att behöva ha icke-binära atleter i åtanke. Vi atleter finns här, nu behöver vi veta hur vi passar in? Hur kan vi göra sport en mer inkluderande plats för alla människor? Genus delen är bara en liten del av denna underbara värld av inkludering!

Vilka är dina favorit intervjuer som du gjort hittills det senaste året på denna ämnet? 

Åh, det har varit så många! Det är så svårt att välja. Alla som jag har pratat med har varit otroliga, jag älskar att möta fascinerande personer som tar initiativet till att berätta dessa viktiga berättelserna. Om jag måste välja, så skulle nog en av mina favoriter vara Inside Tri Show

Vilka intervjuer har du lyssnat på och vilka personligheter har du följt som har gett genklang med dig det senaste året?

BBCs podcast NB: My Nonbinary Life gav verkligen genklang hos mig. Det är Caitlin Benedict och Amrou  Al-Kadhi som är värdar för podden och denna 8-avsnitts serien utforskade idéer och frågor som jag brottats med hela livet. Det var så validerande att lyssna på, speciellt några av Caitlins erfarenheter, som verkligen normaliserade några av de saker som jag har kämpat med. Jag har också lärt mig så mycket genom att lyssna på andras resor genom deras icke-binära identiteter. Helt enkelt, superbra att lyssna på! 

Vad har mottagandet varit sen du kom ut som icke-binär förra året? Vilka positiva erfarenheter har du haft sedan du delade med dig av din icke-binära identitet? Vilka utmaningar du kvar? 

Mottagandet har varit överväldigande positivt – om det har varit något negativt snack så har jag inte hört detta och det är tacksam för. Jag har blivit välsignad med en sån otrolig plattform för att bli en öppen förespråkare för icke-binära atleter och människor generellt. Den största utmaningen som jag möter dagligen är att jag blir fel identifierad. Framförallt i tävlings scenarios, är inkorrekta pronomen och könsbestämt språk något som jag hör varje dag. 

I mitt privatliv, så har jag varit mer i mina känslor kring könsdysfori. Detta har lett till en del själv-utforskning om hur jag ser mig själv i världen, hur jag vill att min kropp ska se ut, vilka drag som är könseuforiska och hur jag stöttar och upprätthåller denna könseufori. 

Vilka utmaningar finns kvar inom sporten för icke-binära? Vilken utveckling har skett hittills? Vad hoppas du kommer att ha förändras om 5 år? 10 år? 

Jag tror att pandemin har hjälpt inkluderingen av icke-binära atleter inom sport. Generellt, framförallt i Nordamerika, inkludering på alla fronter har blivit oundvikligt. Vi har sett många lopp som lagt till icke-binära kategorier, som inkluderat prispengar i vissa fall. Organisationer har inte fått ha några evenemang, har haft tid att utvärdera hur de kan bli mer inkluderande. Trots detta, har icke-binära fortfarande utmaningar när det kommer till att bli sedda, validerade och inkluderande. Detta genom det fortsatta användandet av könsbaserat språk och antagna pronomen.

Vad kan atlet/outdoor varumärken göra för att bli mer inkluderande av icke-binära atleter?

Bortsett från att öka synligheten genom profilering och inkludera personer med olika genus i branding, reklam, social media med mera, marknadsföra kläder och skor på ett genus-inkluderande sätt, skulle skapa en plats för personer för alla personer att ha mer trivsam shipping upplevelse. Kläder och skor borde vara till för alla, oavsett könsidentitet. Vem säger att den klänningen enbart är till för människor som identifierar sig själva som kvinnor. 

Vad tror du att de vanligaste missuppfattningarna om icke-binära atleter/personer som fortfarande existerar idag?

Det finns ett antal missuppfattningar som jag tror är de vanligaste: 

  1. Användningen av pronomen they/them är grammatiskt fel.
  2. Alla icke-binära använder they/them pronomen. 
  3. Icke-binära och andra med olika genus är endast uppmärksamhetssökande. 

Du har blivit identifierad att vara en av tre öppet icke-binära atleterna som tävlar professionellt i Nordamerika, tror du att detta är sant? 

Inte längre! Jag vet att proffs löparen Nikki Hiltz precis kom ut som icke-binär så jag tror att det finns många fler som kommer bli synliga. Detta är bara toppen av isberget!

Rach McBride (they/them) är en 43-årig professionell triathlet från Vancouver, British Columbia. They har tävlat i triathlon i över ett årtionde. Följ den mest inspirerande personen i triathlon på Instagram @rachelmcbI, speciellt medans uppladdningen inför Ironman World Championships Kona i oktober!