När medicinen gör dig sjuk

Hur min erfarenhet med löpning blev destruktiv och sedan gjorde mig hälsosam igen

Förra året, hade Topo eliten Zac Marion en emotionellt utmanande tid efter att ha förlorat de två viktigaste personerna i sitt liv. I samband med Mental Health Awareness Month och Global Running day, delar Zac med sig av hur den erfarenheten tvingade honom att reflektera kring sättet han hanterade sin smärta genom löpning och hur han kunde återfå glädjen från sporten efter att ha tagit en paus från professionell löpning.

Topo Athletic löpare Zac Marion

Medicin, särskilt inom västerländska kulturer, anses vara mest farmaceutiska och andra exogena medium. Som sjukgymnast, har jag förstått att medicin ska vara fysiologisk och komma ifrån rörelse. Men medicin är helt enkelt vad som helst som kan användas som behandling eller i förebyggande syfte mot sjukdomar - även mental ohälsa. För de flesta av oss löpare, har vi funnit att vår dagliga dos av kilometer har blivit helande på många olika sätt.

Vi hör ofta frasen: “löpning är min terapi”. Det finns inget tvivel om de hormonregulerande effekterna och den mentala klarhet som även kort löprunda kan frambringa. Men, som med all medicin, kan det bli för mycket av det goda. Reflekterande kring en månad av kampanjande av “Mental Health Awareness Month” i maj, där fördelarna med fysisk aktivitet har mot mental ohälsa ofta lyfts, men jag ville också lyfta min erfarenhet kring när den typen av medicin gjorde mig sjuk.

Min personliga löparresa har utvecklats under åren. Det som började som ett sätt att gå ned i vikt snabbt övergick till ett nytt sätt att leva, efter att kom på mig själv med att känna mig mer mentalt balanserad än jag tidigare gjort. Jag hade verkligen funnit en medicin som hjälpte mig komma ur flera års depression och problem med mental hälsa. Medan åren passaerade, kom jag sakta på mig själv att falla in vanan av att överdosera på denna “mirakelmedicin”, vilket ledde till ett destruktivt mönster där medicinen faktiskt gjorde mig sjuk.

Det första tecknet att löpningen hade gått från att vara hälsosamt var när sponsorerna kom och pressen/fokuset skiftade till prestationen. Jag slutade löpa för mig själv. Jag slutade att mäta mig själv efter utveckling, utan i varje runda och varje lopps resultat enskilt. Löpning var inte längre min fristad, det hade blivit en plats med mindre glädje och mer press att träna hårdare för ett slutmål som inte längre var mitt. Jag började att välja lopp på grund förpliktelse och inte på grund av inspiration eller engagemang. Lägg sedan till pressen från  sociala medier som Strava som dömer varje löprunda beroende på olika metrics som inte borde definiera dina löprundor eller träningspass. Jag förlorade sikte på vad löpning är för mig och på glädjen som startade denna årtionde långa resa.

Åren gick och min glädje för löpning blekande, så försvann även platsen som skapats för att balansera och hjälpa mig med min mentala och emotionella hälsa. Det som hållit min depression under kontroll, höll nu på att bli katalysatorn för en ny kris i min mentala hälsa. Antalet kilometer under veckorna och kontinuiteten dalade. Detta spann vidare tills punkten då jag förlorade både min bror och mormor under samma månad. Jag bröt tillslut ihop.

Jag behövde min medicin mer än någonsin, men jag behövde även få det tillbaka till en plats där det kunde vara teraputiskt igen. Det behövdes balans. Detta hände inte över en natt, men genom att fokusera på ett fåtal principer så kunde jag hitta tillbaka till det grundläggande och hitta det helande i varje löprunda.

1 – GLÄDJE 

Oavsett vad som startade din resa, de flesta av oss blir förälskade i löpning, på grund av att det är kul. Om du slutar tycka det är kul, har du i grund och botten förlorat möjligheten att hitta glädje i den dagliga processen. 

Att det är kul borde vara en del av grunden till ditt löpprogram. Det kan hittas på flera olika sätt: grupp löprundor, vänskaplig tävling, springa ner för en lång backe, klättra upp för en brant uppförsbacke, eller helt enkelt utforska nya områden.  Se till att ett par av veckas löprundor grundar sig enbart i detta.

2 – GEMENSKAP

Jag har sagt det förut och jag kommer säga det igen: gemenskapen inom löpning är en av de bästa inom alla sporter. Från din lokala löpargrupp till den globala räckvidden genom sociala medier, löpning är sin egna form av galenskap och vi älskar att stötta varandra. Hitta din plats inom gemenskapen och bli en del av det istället för se på utifrån. Delta i grupp löpningar, hör av dig till din lokala löparbutik och se vilka event som de har, eller starta en upp en vanlig runda eller starttid och bjud in hela staden. Genom att göra detta tillsammans så kan vi samla energi och en känsla av ansvar. Vi alla är någonstans längst vägen och vi kan hjälpa varandra.

3 – UTFORSKA 

Använd din kondition till något annat än tävlingar. Välj en äventyrlig rutt eller stad som du vill utforska. Två av mina absoluta favorit löprundor var en självstyrande 15 miles färd på Paris gator med MÅNGA pauser på lokala konditorier för godsaker och den gången jag löpte genom Zion National Park från en sida till den andra

4 – VAR NÄRVARANDE 

Radera din Strava app ett tag. Eller, ännu bättre, lämna klockan hemma. Jag gjorde detta och jag kan inte ens beskriva hur mycket friare jag kände mig under mina löprundor. De var verkligen mina igen och jag förlorade inte mig själv i metrics, eller dömande, eller jämförande. Ingen kunde se vad jag gjorde, och jag älskar det. Löpning hade återigen blivit en plats för lugn från världen och möjligheten att bli helt närvarande i min egen kropp, att hitta mitt flow och dyka in i mina egna tankar. Jag skulle kunna leva i ögonblicket av varje steg med så få distraktioner (utöver de vackra omgivningarna) som möjligt. 

5 – UNNA DIG!

Jag är så tacksam för möjligheten och ursäkten att hålla igång löpningen så att jag kan prova nya, topp hemliga produkter från varumärken som Topo som har fortsatt sponsra och stötta mig genom min resa av självutforskning. Innerst inne, så har möjligheten att testa nya skor det som fått mig att vara konsekvent när jag känt att löpning var det sista jag ville göra. Det gjorde mig inte enbart peppad utan det gav mig även en mening. Vi alla kan inte få hemliga skor att löpa i men vi kan skaffa nya redskap för oss själva. Det kan vara en ny cool löpartröja, nya shorts, nya skor… det kan till och med vara en ny smak på energitillskott att testa och leka med som kan göra dig lite mer taggad för att ta dig ut och ha kul.

En av de vackraste sakerna med löpning är det kan bli vad du än vill att det ska vara. Om du känner dig vilse och behöver hjälp med att skapa mening med dina löprundor, testa några av de sakerna som jag nämnt. De har hjälpt mig genom det tuffaste året i mitt liv och tillät mig att bli förälskad i löpning igen. Men det viktigaste, min dagliga dos av kilometer har hjälpt mig tillbaka till den lyckligaste och bästa versionen av mig själv, som jag får dela med resten av världen.

Zac Marion är en professionell löpare med en examen i physical therapy. Som en iFit tränare, reser Zac över hela världen för att spela in löparvideos i några av världens mest inspirerande vägar. Han tränar även atleter individuellt och i grupp. Du kan följa hans resa och få fler inspirerande inblickar genom hans Instagram @zac_marion.